Eperjesi emlékek

2015. november 14-16-ig a szlovákiai Eperjesen jártam Peter Razus meghívására. Peter a szervezője, a volt keleti blokk legrangosabb nemzetközi karikatúra fesztiváljának. A pályázat neveangolul: “Brain Sneezing – from kalokagathia to hypochondria and back”. Az évről évre megrendezésre kerülő pályázatot rendszeresen a 4 csillagos kategóriába sorolja a FECO. (http://www.fecocartoon.com/index.php/cartoon-contests-mainmenu-49) Ennek megfelelően a zsűri tagjai is a szakma jól ismert egyéniségei voltak. Elnöknek sikerült megnyernie Vladimír Kazanevsky-t, az ukránok aktuális karikaturista világsztárját, Henryk Cebulát a lengyelek extravagáns alakját, Fedor Vico-t, a szlovákok emblematikus figuráját vagy éppen Karol Cizmazia-t, a csehek illetve Európa egyik legjelentősebb weboldal szerkesztőjét (http://www.cartoongallery.eu/) és akkor még nem említettem Jan Fakla-t, aki a méltán híres körmöcbányai humor fesztivál szervezője (www.gagy.eu). Ilyen illusztris társaságban képviselhettem a magyar karikaturistákat.

Már megérkezésem napján meghívást kaptam egy előadói estre, ahol Vladimir Kasanevsy-vel kettesben beszéltünk a korrupcióról és az aktuális migráns helyzetről, a szép számmal jelenlévő publikum előtt. A program jól sikerült, köszönhetően a rutinos házigazdának, Peter Razus-nak. Az eszmecsere nemzetközi jellegét erősítette, hogy  angol, ukrán, magyar és szlovák nyelven ment a diskurzus.

Vladimir és Henryk társaságában.

Vladimír Kasanevsky és a nagy szakállú Henryk Cebula társaságában

Másnap délelőtt sor került a zsűrizésre. A nagy számban beérkezett pályamunkákat a patinás eperjesi színházterem épületében tekinthettük át. A téma egyébként a „korrupció és a korrupció ellenesség” volt. Sajnálatos módon, magyar alkotók munkáival alig találkoztam. Talán ketten, Bacsa Gergely és Halász Géza küldött rajzokat a pályázatra. Számomra egy kubai pályázó rajza volt a favorit, mely be is került a legjobbak közé.

Carlos David FUENTES, Cuba második lett a rajzával.

Carlos David FUENTES, Cuba második lett a rajzával.

A zsűrizés után jó hangulatú beszélgetésekkel és finom szlovák sörök kóstolgatásával zártuk a napot. Peter ismét nagyszerű szervezőnek és gondos vendéglátónak bizonyult.  További sok sikert kívánok!

KycanieMozguKru

A kép jobb oldalán ül Vladimír Kazanevsky, a bal oldalon pedig Peter Razus. Az asztal mögött Susla Laci guggol. Jobb oldalon Jan Fakla és barátnője, mellette Karol Čizmazia és legvégül Kelemen István.

 

 

Kategória: Uncategorized | A közvetlen link.